2010. január 23., szombat

Máglyarakás






Hozzávalók (5 személyre):
5 szikkadt zsemle
40 dkg alma
5 dl tej
3 tojás
18 dkg kristálycukor
15 dkg baracklekvár
1 citrom
0,3 dl rum
4 dkg porcukor
vaníliás cukor
őrölt fahéj
zsír
zsemlemorzsa

A meghámozott, kimagozott almát karikázd fél centisre, s nagyon kevés lében párold meg, közben keverd hozzá a porcukrot és egy kis fahéjat.
A zsemléket felezd el, aztán vágd fél centi vastag szeletekre. A tejet forrald fel a vaníliás cukorral, keverd bele a citrom lereszelt héját, majd öntsd a zsemlére.
Válaszd szét a tojások sárgáját és fehérjét. A fehérjét egyelőre tedd félre. A sárgáját a kristálycukor felével verd habosra, majd ezt is add a tejes zsemleszeletekhez. (Óvatosan keverd közé.)
Egy magas falú tepsit vékonyan zsírozz ki, s szórj meg zsemlemorzsával. Az aljában terítsd el az áztatott zsemleszeletek felét, azt borítsd be a párolt almával, s arra tedd a maradék zsemlét. Locsold meg az egészet rummal, s kend a tetejére a lekvár háromnegyedét. Tedd közepes hőmérsékletű sütőbe, s süsd kb. 20-25 percig.
Addig a tojásfehérjéből a kristálycukor másik felével verj kemény habot, a végén dolgozd bele a maradék lekvárt is. Ezt terítsd el a zsemlés keveréken, majd a tepsit melegre visszatéve süsd, míg a tojáshab meg nem szilárdul.
Ha kivetted a sütőből, pihentesd kb. negyed órát, azután forró vízbe mártott éles késsel darabold kockákra a máglyarakást. Tálaláskor hintsd meg porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése