2010. február 20., szombat

Rakott krumpli



Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg krumpli
  • 4-5 tojás
  • 10 dkg füstölt, paprikás kolbász
  • 5-6 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • Vegeta


Elkészítés:

A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel és készre sütjük.

UI: Szoktam vöröshagymát is tenné a rétegek közé! Nagyon ízletes lesz tőle!

Krumplifőzelék




Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj

A hagymát apróra felkockázom és az olajon megfuttatom. Ezek után a tűzről félrehúzzuk és hozzáadunk kis pirospaprikát. Ezek után az apróra kockázott krumplit is hozzáadjuk,alaposan összekeverjük,és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.
Fűszerezzük sóval és vegetával.
Mikor már puha a krumpli elkészítjük a tejfölös habarást. A tejfölhöz kis tejet adunk és így a lisztet. Jó simára kikeverjük,és állandó keverés mellett a főzelékhez adjuk,jól kiforraljuk,és kész is!
Fasírttal tálaljuk.(vagy pörkölt,ki mivel szereti)

Zöldborsóleves

 


Hozzávalók:

  • 50 dkg frissen pucolt zöldborsó
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • olaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma

Elkészítés:

A vöröshagymát felkockázzuk,és olajon megfuttatjuk. Félrehúzzuk a tűzről és kis pirospaprikát adunk hozzá.

Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket,a zöldborsót és kicsit pároljuk. Kis vizet is önthetünk alá,ne égjen le.

Ha már félig megpuhult kis lisztet szórunk rá,és felöntjük vízzel,ízesítjük fűszerekkel és készre főzzük. Mielőtt kész lenne aprótésztát szórunk bele és megfőzzük.

A zöldborsót és a kis karikákra vágott zöldségeket olajon megfuttatjuk kb. 3-4 perc alatt. Hozzáadjuk a lisztet, még egy kicsit pirítjuk, aztán az apróra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, jól átkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát (ízlés szerinti mennyiségben). Jól megkeverjük, és felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, és egészen addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.



Macitorta




Hozzávalók:

Piskóta lapokhoz összesen 3-at sütünk:

  • 5 tojás
  • 5 kanál cukor
  • 10 kanál liszt

A tojások fehérjét alaposan jó keményre felverjük.
A sárgájukat a cukorral krémesre keverjük és hozzáadjuk apránként a felvert habot és kanalanként a lisztet.

Nagy tepsiben,amibe sütőpapírt tettünk előtte megsütjük 15 perc alatt.
Míg a lapok hűlnek,elkészítjük a krémet.

Krém:
  • 5 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag zselatin fix
  • 50 dkg gesztenyemassza

Elkészítés:

A tejszínt felverem, közben adom hozzá a porcukrot, és mikor már látom hogy jó habos, beleszóróm a zselatinport. Kicsit tovább verem, csak pár percig, és már jó is. A tejszínt nem szabad sokáig verni, mert vaj lesz belőle! A gesztenyemasszát burgonyanyomón áttöröm, ha száraznak érzem, pici rummal lágyítom. Az átnyomott masszát hozzákeverem a felvert tejszínhez.
 Egy normál méretű torta töltéséhez és bevonásához elegendő.
Maciformából sablont rajzolok,és a piskóta rakva,azt körbevágom. Minden piskótalapot megkenek a krémmel és be is vonom a tortát vele.
Kéznek és a lábaknak,arcnak is vágok sablonokat és a krémre helyezem. A tortát megszórom csokis díszítőcukorral,így a letakart részeket nem éri,és azokat majd kókusszal szórum meg.
Az arcot csokimázzal díszítem és alakítom ki.
Hűtőbe rakom tálalás előtt 1 nappal.

Keresztfiam kedvence


Igazából teljesen más süteménynek indult,de aztán variálnom kellett a hozzávalókon,és ezt alkottam,
aminek nagy sikere lett! :)



Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • ½ cs sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 125 ml tej
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 ek kakaó

A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét kemény habbá felverjük.
A sárgáját a citromhéjjal,kakaóporral,cukorral,vajjal alaposan összekeverjük,majd hozzáadjuk a lisztet,sütőport és felvert tojáshabot.
Pudingos krém:
  • 1 csomag bármilyen ízű puding(én vaníliásat használtam)
  • 4-5 dl tej
  • 2-3 kanál cukor

A kivajazott tepsibe belesimítjuk a tésztát.
A pudingot elkészítjük,és pöttyöket rakunk a tésztára,majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.



Morzsás-meggyes

 

Hozzávalók:
50 dkg mirelit, vagy friss meggy
1 evőkanál cukor
1 vaníliarúd vagy vaníliás cukor 

A morzsához:
Kb. 10 dkg kalács
5 dkg kristálycukor
1 kávéskanál reszelt citromhéj
½ kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg puha vaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A málnát, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét összekeverjük egy kerámia, 24 cm átmérőjű, kb. 4 cm magas, fodros peremű ún. gyümölcstortaformában. (Ha mirelit málnát használunk, fagyosan használjuk.)
A kalácsot 2 cm vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket elnegyedeljük, majd késes betétű robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a reszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat és a puha vajat, aztán az egészet durva morzsára dolgozzuk össze a géppel.
A kalácsmorzsát egyenletes rétegben ráhintjük a málnára, és az édességet 15-20 perc alatt arany barnára sütjük a forró sütőben. Ha kész, várunk vele néhány percet, majd tálaljuk.


2010. február 16., kedd

Gyors narancsos-vanílás torta

 


Hozzávalók:

1 csomag babapiskóta
2 zacskó Aranka krémpor
1 zacskó tejszínhabpor
1 tasak habfixáló
tej
kb 2 narancs

Elkészítés:
Kerek(26 cm) kapcsos tortaformát kivizezek, és tejbe belemártott babapiskótával kirakom az alját,majd félbetört darabokkal az oldalát.
1 nagyobb narancs levét kifacsarom, leszűröm, és felöntöm annyi tejjel,hogy 0,5 l legyen, ebbe a két vaníliás “Arankát “elkeverem.
A tejszínport felverem + a fixáló és az Arankás krémhez keverem.
Felét rásimítom a babapiskótára, majd jön még egy babapiskóta réteg(tejbe mártott), végül a maradék krém.


Elkészítése kb 15 perc.
Akkor lehet jól szelni,ha előtte este csinálom,és hűtőben van.
Nagyon lágy ,könnyű desszert!




2010. február 13., szombat

Kefires lángos




Hozzávalók:

1/2 kg liszt
2dl tej
3 dl kefir ( 2 kis doboz)
2,5 dkg élesztő
1 tojás
1 evőkanál só
kis k.cukor vagy édesítő

Ízesítésre:

fokhagyma
olaj
tejföl
sajt

Az élesztőt megfuttatjuk a 2 dl langyos tejben,amibe beletettük a cukrot is előtte.
Megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez,hozzáadjuk a kefirt,tojást, és a sót.
Jól kidolgozzuk,hogy lágy tésztát kapjunk.
30. percet min. kelni hagyjuk.

Elkészítjük az olajat.
2 dl étolajba 4-5 gerezd fokhagymát reszelünk,és hagyjuk állni,hogy jól átjárja az aroma.

Ha megkelt a tészta kinyújtjuk és tetszőles nagyságú pohárral,szaggatóval kiszaggatjuk.
Forró olajba teszünk,de előtte meghúzkodjuk,hogy ne legyen vastag,mert akkor nem sül át teljesen!
Kb 12db lesz belőle!

1 db= 38gr CH

Ez a tészta azért is nagyon jó,mert,ha összegyúrtuk hűtőbe rakva 1 hétig is eláll.
Akkor sütjük,mikor kedvünk van hozzá!

2010. február 10., szerda

Lekváros bukta

 

Hozzávalók:


A tésztához:
350350 ml tej
3030 g élesztő
5050 g porcukor
250250 g finomliszt
250250 g rétesliszt
44 g só
11 db tojás
9090 g vaj

A töltelékhez:
ízlés szerint lekvár

A kenéshez:
120120 g vaj

Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
2. A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.
3. A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.

4. Alaposan gyúrjuk össze a tésztát.Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.
5. Átgyúrjuk, ismét lelisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni.
6. Lisztezett asztalon 35x42 cm-es téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés után 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. 33 db négyzetet kell kapnunk.
7. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.
8. Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.
9. 12 dkg vajat felolvasztunk és egy 25 x 35 cm-es tepsibe öntünk. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.
10. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb 25-35 perc alatt készre sütjük.


Töltött kókuszkocka

 



Tésztához:
  • 20 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 2 ek. méz
  • 20 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 2 dl tej

Csokimártás:
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 3 dkg kakaópor
  • 6 ek. tej
  • 2 ek. rum

Krém:
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor

Egy lábasban a cukrot, a mézet, a margarint és tojást összemelegítem.
A tűzről levéve hozzákeverem a sütőporos lisztet és a tejet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütöm.
A csokimáz hozzávalóit összefőzöm és hagyom kihűlni.
A krémhez főzök egy sűrű pudingot, kihűtöm. Közben a margarint a porcukorral habosra keverem és a kihűlt pudinggal krémmé keverem.
A kihűlt tésztát vízszintesen kettévágom, megtöltöm a krémmel és egyforma kockákra szeletelem.
Minden kockát megforgatok a csokis masszában, majd a kókuszreszelékben.

2010. február 7., vasárnap

Tócsni




Hozzávalók:

 

  4-5 nagyobb krumpli lereszelve
  5-6 evőkanál liszt
  1 egész tojás
 
  bors
  zúzott fokhagyma
  petrezselyem
  olaj
Elkészítés:
A lereszelt krumplit, a tojást és a lisztet jól kikeverjük, ha híg, lisztet tehetünk még hozzá. Fokhagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Gombát, paprikát, kukoricát (bármilyen zöldséget) keverhetünk hozzá. Kevés olajat hevítünk, és 2 evőkanál masszát beleteszünk, jól elsimítjuk, és mindkét oldalát kisütjük. Egy normál serpenyőbe 3-4 db egyszerre belefér. Szalvétán lecsöpögtetjük a zsiradékot. Sajttal és tejföllel kínáljuk.

Farsangi fánk

 


Hozzávalók :
½ kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 pohárka rum
késhegynyi só
kb. ½ l tej
1 liter olaj a sütéshez

3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett desz-kán letakarva, még kb. ½ órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos. A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánk-darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.


Tepertős pogácsa

 

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál bor
  • 35 dkg darált teper
  • 15 dkg RAMA
  • langyos tej

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, margarinnal és szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük. Majd ismét kinyújtjuk, és az előbbi módon felcsavarjuk. Összesen háromszor nyújtjuk ki fél órai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és egyenletes jó tűznél 15 percig sütjük.

1db= 10,5gr CH




2010. február 3., szerda

Töki pompos

 

 
Hozzávalók:

Tészta:
15 dkg főtt tört krumpli, 50dkg liszt, 25dkg rétesliszt, 2,5dl langyos víz, 2,5 dkg só, 3,5dkg élesztő.


Feltét: 1 nagy doboz tejföl, 25 dkg császárszalonna, 1 fej lila hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma.


A tészta hozzávalóit jól összegyúrom és kelesztem /lehet kenyérsütő gépben a dagasztó-kelesztő programon. Amíg kel a tészta felkockázom a császárszalonnát és kisütöm, apróra vágom a hagymát, a fokhagymát összezúzom és belekeverem a tejfölbe.
A megkelt tésztát kizsírozott tepsibe rakom, elterítem, megszurkálom villával, meglocsolom a tejföllel, rászórom a szalonnát, a  lila hagymát, meglocsolom a szalonna sült zsírjával  és az előmelegített sütőbe teszem. 30-40 percig kell süni kb 180 fokon,de ez sütőfüggő!

Villával szoktam megszúrni, ha már nem ragad és szép színe van, lehet tálalni.


2010. február 1., hétfő

Zöldborsófőzelék





Hozzávalók

45 dkg zöldborsó (kisebbik mirelit zacskó)
1 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
vegeta,
cukor
vöröshagyma,pirospaprika
 
A hagymát apróra vágjuk,és kevés olajon megfutatjuk kicsit.
Félrehúzzuk a tűzről,és kis pirospaprikát adunk hozzá.
Alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk a mirelit zöldborsót és felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje.
Adunk hozzá: sót,vegetát
Ha már puha a borsó elkészítjük a rántást: kevés olajon 1-2 kanál lisztet megdinsztelünk vigyázva nehogy megégjen. Állandó keverés mellett a főzelékhez adjuk.
Én édesen készítem,tehát ilyenkor pici cukrot is rakok még bele,és,ha kell még sót is.
Összeforraljuk,és tálaljuk!

Pudingós-túrós csiga




Hozzávalók :

A tésztához:

35 dkg fehér liszt , 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (pl. tönkölybúza), 2,5 dkg friss élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, csipet só, 6 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 7 dkg fruktóz

A töltelékhez: 
1 cs vaníliás pudingpor, 25 dkg krémes túró, 3 dl tej, 7dkg fruktóz, 1 citrom leve, 1 marék mazsola

Az élesztőt futtassuk fel a cukros tejben.
Majd a tészta hozzávalóit dagasszuk meg.
Meleg helyen letakarva kelesszük meg a tésztát kétszeresére.
Közben készítsük el a pudingot, ami a kevesebb tej miatt sűrűbb lesz az átlagosnál.
A kész pudingba keverjük bele a krémes túrót, majd hűtsük le kicsit.
A mazsolát áztassuk be vízbe.

A megkelt tésztát vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságú téglalappá.
Kenjük rá a krémet, majd szórjuk meg a mazsolával.
Tekerjük fel kalácsformára az egészet, de vigyázzunk, mert a krémes töltelék könnyen kifolyhat.
A tekercsből vágjunk 2 cm vastag csigákat, amiket tegyünk sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Miután a tepsire tettük a csigákat, a kezünk segítségével igazítsuk őket kör alakúra.
Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 15 perc alatt készre sütjük a csigákat.

1 db= 34gr Ch

Bécsi diós kocka

 

Hozzávalók a tésztához

45 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 db tojássárgája,  reszelt citromhéj

A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk.

Hozzávalók a krémhez :

35 dkg dió, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 10 dkg porcukor, reszelt citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor, 1 mokkáskanálnyi fahéj, 2.5 dl forró víz, rum vagy rumaroma
Baracklekvár

Elkészítés

A linzertésztát  alaposan összegyúrjuk és elfelezzük és 2db egyforma 2lappá nyújtjuk. 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. 
Az még forrón vágjuk fel egyenletes kockákra.
Azért kell még forrón felszelni, mert úgy nem törik, nem reped, nem szakad.
A diót összekeverjük a kristálycukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és felöntjük a 2 – 2.5 dl forró vízzel. Hagyjuk kihűlni.
A margarint a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt diótölteléket és simára keverjük. Kevés rumot rakhatunk bele.
Az egészben hagyott tészta lapot megkenjük vékonyan lekvárral, erre egyenletesen felkenjük a diókrémet, erre ráhelyezzük a felkockázott tetejét . Az elkészült sütit tegyük  1- 2 órára a hűtőbe, majd forró vizes késsel szeleteljük. Porcukorral megszórva tálaljuk.