2010. június 25., péntek

Túrós-diós kalács


















Hozzávalók:

1/2 l tej
2 dkg élesztő
60 dkg liszt
8 dkg fruktóz
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só

Töltelék:
Diós:
Dió,ízlés szerint cukor és citromhéj

Túrós:
50dkg túró,1 vaníliás cukor,reszelt citromhéj,ízlés szerint cukor

A 1/2 liter tejet pici cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Ezek után  annyi lisztet keverünk bele, hogy pépes legyen. 10-15 percig így kelesztjük
. Ha a pép megkelt, hozzáadjuk a többi lisztet, a vaníliás cukrot, a fruktózt, a citromhéjat, a sót. Addig dagasztjuk, amíg fényes és hólyagos lesz és elválik az edény falától. Lisztet hintünk rá, majd letakarva jó meleg helyen kelesztjük 1 órán át. (Kb. két és félszeresére növekszik a tészta). Közben elkészítjük a tölteléket.
Először túrós kalácsnak készült,de mivel elfogyott a töltelék,így diós lett a harmadik fonat.
Elkészítem a 2 tölteléket. 2 rúd túrós,míg 1 diós lesz.
Ha mind a három tekerccsel készen vagyunk, akkor befonjuk, és egy alaposan kivajazott,edénybe rakjuk.. Tetejét felvert tojással megkenjük, majd 175-180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése