2010. június 25., péntek

Aranygaluska


Hozzávalók (66 adaghoz)
 
A tésztához:
250250 g liszt (BL55)
2525 g porcukor
2525 g vaj
2020 g élesztő
33 g só
11 db egész tojás
110110-120120 ml tej
11 db citrom héja



A vaníliasodóhoz:
750750 ml tej
11 db vaníliarúd belseje vagy vaníliás cukor
44 db tojássárga
5050 g cukor
4040 g liszt
kevés rum



A szóráshoz, kenéshez:
110110 g darált dió
9090 g kristálycukor
olvasztott vaj




1. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát.
2. Ezután 30 percig pihentessük a tésztát.
3. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy 26 cm átmérőjű tortakarikát. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral.
4. Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki 2 cm vastagra, majd nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül.
5. A kiszaggatott tésztákat egyenként olvasztott vajjal alaposan leecseteljük, majd alaposan a cukrozott dióba forgatjuk, végül szorosan a kivajazott formába tesszük.
6. Ha megtelt a forma, a maradék cukros dióval megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
7. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük.
8. Hozzáadunk 100100 ml tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.
9. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük.
10. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése