2010. június 7., hétfő

Almás-Fahéjas lepke (mivel szétnyílik sütés közben)




















Hozzávalók :

  • kb. 30 dkg liszt
    kb. 3dkg fruktóz
    csipet só
    2 dkg friss élesztő
    méz
    langyos víz

Töltelék:
  • 6 dkg vaj
  • 4 ek porcukor
  • 1 mk fahéj
Tetejére:
  • 1 tojássárga

Elkészítés:



1. Az élesztőt langyos vízben egy kis mézzel felfuttatom. (Ez azt jelenti, hogy kb 6 dl langyos vízbe belelöttyentek mézet és belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, amíg a tetején fehér habos izé képződik.)
2. Egy nagy tálba öntöm a lisztet, elkeverem a fruktózzal és a sóval, csinálok egy mélyedést a közepébe, és beleöntöm az élesztős cuccot. Most jöhet a dagasztás, lehet, hogy kell neki még víz vagy liszt, lényeg, hogy selymes, ruganyos tésztát kapjunk. Aztán letakarjuk, és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük.
3. Ha ez megvan, fogjuk és még egyszer jól átgyúrjuk, és mehet megint pihenni meg duplájára dagadni (fél óra).

4. Ezalatt habosra keverem a töltelék hozzávalóit és a hűtőbe teszem.

5. A megkelt tésztát vékony, kb. 30x50 cm téglalappá nyújtom. Megkenem a töltelékkel.
Szorosan feltekerem. A tekercset felszeletelem trapézokra.
A trapézok közepét egy fakanál nyelével lenyomom.


6. A pillangókat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen helyük hízni! Tetejüket megkenem tojás sárgával és . 15 percet kelesztem.

7. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése