2011. január 27., csütörtök

Diós kalács Mákvirág minta alapján


































Hozzávalók (11 kalácshoz)
A tésztához:
1/2kg finomliszt
4dk40 g friss élesztő
350350 ml langyos tej
33 evőkanál porcukor
11 mokkáskanál só
22 evőkanál étolaj

A töltelékhez:
88 evőkanál darált dió
88 evőkanál porcukor
5050 g olvasztott vaj
1212 g vaníliás cukor
11 db citrom reszelt héja

Tetejére:
11 db tojás sárgája


Az élesztőt langyos tejben megfutatjuk. Közben kimérjük a többi hozzávalót,és az élesztőt hozzáadva alaposan összekeverjük,majd kb. 1 órán át kelesztjük.
A tésztát kinyújtjuk 35X40cm-esre. A vajat megolvasztjuk,és megkenjük vele a tésztát.
A diót összekeverjük a porcukorral és a tésztát alaposan megszórjuk vele. Rászórjuk a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat.
Feltekerjük,majd koszorú formára alakítjuk és alaposan összenyomkodjuk.
Éles késsel bemetsszük a kalácsot,és kifordítjuk a szeleteket.
20 percig még kelni hagyjuk.
Kilisztezett formába rakjuk,és tojássárgájával alaposan megkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Jaj de jól néz ki. Nagyon szépen, egyenletesen sült meg. Csudi finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Az bizony isteni. Fele már el is fogyott!:)

    VálaszTörlés