2011. március 20., vasárnap

Repülő torta kisfiam szülinapjára

Ez volt kisfiam 2. tortája a 4. születésnapjára. Nagyon örült neki.



















Hozzávalók:



5 tojásból egy kisebb tortaformában 2 piskótát sütünk.
Ha kihűlt ketté vágjuk az egyiket,a másikat pedig a látható módon szeljük fel.
A képek alapján összeillesztjük a repülőt,amit az alábbi krémmel töltünk meg.



Krémhez
  • 20 dkg darált dió
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg margarin
Bevonáshoz:
·       3dl Hulala tejszín
·       2 cs. Vaníliás cukor (20g)
·       1,5 csomag habfixáló(18gr)



Min. 12 órára hűtőbe rakjuk.
Másnap felverünk 3dl tejszínt,és a tortát egyenletesen bevonjuk vele.
Én kis mandula aromát is raktam bele,így szép halványzöld színe lett.

Elkészítés képekben:






















































































2011. március 14., hétfő

Kukac formájú torta kisfiam szülinapjára



















Hozzávalók 

Piskótához:
  • 6 egész tojás
  • 6 púpos ek porcukor
  • 6 ek liszt
  • 1 citrom héja
Töltéshez
  • 3 dl sárgabarack lekvár
Bevonó krémhez:
·       2,5-3 dl tej
·       4 e.kanál liszt
·       10 dkg RAMA
·       4 kanál cukor
·       1 vaníliás cukor vagy 1 citrom héja
·       3 e.kanál kakaó

A piskótát megsütjük.
A kész piskótát tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt a tetejéről lehúzzuk, a konyharuhával együtt feltekerjük. A feltekerést  háromszor-négyszer megismételjük egymás után, hogy ne törjön a tészta. Feltekerve, rácsra téve hagyjuk a piskótát kihűlni.
A kihűlt piskótát a konyaruhából kitekerjük, a belsejét megkenjük a lekvárral.
Elkészítjük a krémet a következő módon.
Először is a tejjel elkeverjük a lisztet,és felfőzzük jó sűrrűre.
A vajat, a citromjéj vagy v.cukorral és kakaóporral habosra keverjük,majd a kihűlt lisztes krémmel összekeverjük,és ezzel vonjuk be a sütit.


2011. március 7., hétfő

Túrógombóc


















Hozzávalók (3-4 személyre):

50 dkg tehéntúró
12 dkg búzadara
3 tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
olaj
porcukor
tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
olaj
porcukor
Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad. Ekkor lazán keverd hozzá a tojások nagyon keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, s azokat lobogó sós vízben főzd ki. A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, s a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert langyos tejföllel meglocsolva és esetleg cukorral meghintve tálald.

2011. március 5., szombat

Sertéspörkölt


















Hozzávalók :

·        40-50dkg sertéshús ízlés szerint
·        zöldpaprika
·        paradicsom
·        egy nagy fej hagyma
·        olaj
·       
·        bors
·        pirospaprika

Elkészítés:
A húst jól megmossuk, apróra feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk.
Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt hússzeleteket, és megkavarjuk. Mellétesszük a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát, és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk,borsozzuk.
Lefedve kb. egy órán keresztül pároljuk. Ha elfogy alóla a folyadék, vízzel de nem bőven, mindig kicsit visszapótoljuk, hogy oda ne égjen, de azért jó sűrű zaftban párolódjon.
Kis lisztel megszórjuk és összeforraljuk mielőtt teljesen kész lenne!
Galuskával tálaljuk.