2011. január 30., vasárnap

Lebbencsleves


















Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
2-3 db burgonya
2-2,5 ujjnyi szalonna
8 dkg lebbencstészta
1 kiskanál piros paprika
1 paradicsom
1 tv paprika

ételízesítő

Elkészítés:
A vöröshagymát lereszeljük (vagy fokhagymanyomón átnyomjuk). A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A szalonnát pici kockákra vágjuk.
A szalonnát kiolvasztjuk, a tepertőt kiszedjük. A zsírjára rátesszük a lebbencstésztát, megpirítjuk, majd a vöröshagymát is beletesszük. Kicsit átforgatjuk, félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, dobunk bele sót, ételízesítőt, friss paprikát, paradicsomot, beletesszük a tepertőt és a krumlikockákat. Készre fűzzük.

2011. január 27., csütörtök

Diós kalács Mákvirág minta alapján


































Hozzávalók (11 kalácshoz)
A tésztához:
1/2kg finomliszt
4dk40 g friss élesztő
350350 ml langyos tej
33 evőkanál porcukor
11 mokkáskanál só
22 evőkanál étolaj

A töltelékhez:
88 evőkanál darált dió
88 evőkanál porcukor
5050 g olvasztott vaj
1212 g vaníliás cukor
11 db citrom reszelt héja

Tetejére:
11 db tojás sárgája


Az élesztőt langyos tejben megfutatjuk. Közben kimérjük a többi hozzávalót,és az élesztőt hozzáadva alaposan összekeverjük,majd kb. 1 órán át kelesztjük.
A tésztát kinyújtjuk 35X40cm-esre. A vajat megolvasztjuk,és megkenjük vele a tésztát.
A diót összekeverjük a porcukorral és a tésztát alaposan megszórjuk vele. Rászórjuk a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat.
Feltekerjük,majd koszorú formára alakítjuk és alaposan összenyomkodjuk.
Éles késsel bemetsszük a kalácsot,és kifordítjuk a szeleteket.
20 percig még kelni hagyjuk.
Kilisztezett formába rakjuk,és tojássárgájával alaposan megkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.

2011. január 20., csütörtök

Szlovák krémes


















 Hozzávalók:

Tészta: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérjéből vert hab, fél marék durvára vágott dió, 2 evőkanál kakaó, 7 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna

Krém: 4, 5 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és fele leve, 2 csomag vaníliás cukor

Máz: 6 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 1 ek. cukor.

A tészta hozzávalóiból piskótaszerűen összeállítjuk a tésztát és megsütjük. A krémhez a tejet a liszttel és a tojással összekeverjük és felfőzzük, kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és kanalanként hozzákeverjük, felfőzött masszát, majd a kisült tésztára kenjük. A mázhoz valókat összekeverjük, felfőzzük, és a krém tetejére csurgatjuk. Nem baj, ha csak "írókázunk".

Pudingos kesz szelet



















Hozzávalók
  • 1 cs. háztartási keksz
    2 evőkanál méz
    kb. 3 dl tej
  •  
  • A töltelékhez
1 cs. rumpuncs ízű pudingpor
1 cs. csokoládés pudingpor
6 evőkanál kristálycukor
8 dl tej
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
Elkészítés
A pudingokat 4-4 dl tejben, 3-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd kettéosztjuk. Az egyik felét a csokis, a másik felét pedig a puncsos pudingba keverjük. Egy tepsibe teszünk egy sor mézzel elkevert langyos tejbe mártogatott kekszet, erre kenjük a meleg csokis krémet, újabb sor mártogatott keksz következik, rákenjük a puncsos krémet. Tetejét keksszel zárjuk. Hagyjuk egy órán át összeérni, majd tálalhatjuk. A kekszek mentén szeleteljük, porcukrozva, vagy anélkül kínáljuk.

Tejfölös pogácsa



















Hozzávalók:

35 dkg sima liszt
10 dkg vaj
fél mokkáskanál só
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
tejföl

 Elkészítés:
Elmorzsolom a vajat a liszttel, hozzáadom a sót, a tojássárgáját, a porcukrot, az élesztőt és annyi tejfölt, hogy rugalmas legyen a tészta. Fél óráig pihentetem. Apró pogácsákat szaggatok, tepsibe rakom, megkenem felvert tojással. Forró sütőben aranybarnára sütöm.