2011. február 20., vasárnap

Hawaii csirkemell kölessel

















Köles az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk.
A legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10000 éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkori Magyarországnak is legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában. A világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják.

Élettani hatásai:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz,  ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill.   B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander.

Hawaii csirkemell kölessel

Hozzávalók a csirkéhez:
·       szeletelt ananász
·       sonka szalámi
·       sajt
·       csirke fűszerkeverék
A csirkemell szeleteket bepácoltam,és hagytam fél órát pihenni,hogy az ízek összeérjenek.
Hirtelen,pár perc alatt szép pirosra sütöm őket,majd egy jénai edénybe egymás mellé rakom őket.
Mindegyikre egy szelet sonka szalámit,1 szelet ananász és 1db sajtot rakok
Előmelegített sütőben pár percig sütjük,hogy az ízek összeérjenek.

Hozzávalók a köleshez:
·       1 ½ pohár köles
·       1 húsleveskocka
·       fűszerek
·       vöröshagyma
A kölest jól megmossuk,majd miután alaposan lecsepegtettük egy edénybe rakjuk,amibe előzőleg kevés olajat raktunk.
Kicsit megpirítjuk pár perc alatt,majd felöntjük 2x mennyiségű vízzel,és fűszerezzük.
Én 1 húsleveskockát,vegetát és egy ½ vöröshagymát raktam hozzá.
Ne hagyjuk magára,mert könnyen odaéghet. Ha nem elég puha,akkor még kis vizet öntünk hozzá és készre főzzük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom. Én is elég sűrűn készítem.

    VálaszTörlés
  2. Az almáskrémesedhez szerettem volna írni, de nem lehet. Nem tudod mi lehet az oka ?

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom,lehet csak vmi átmeneti hiba.

    VálaszTörlés