2012. február 6., hétfő

Madeleine

Hozzávalók 16 dbhoz:

  • 16 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

Elkészítés:

Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a reszelt citrom héjat és egy csipet sót.
Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olvasztott vajat, a lisztet.
A madelenie formákat lisztezzük ki, a masszát kanalazzuk bele. Előmelegített sütőben 180 fokon 5-6 percig süssük, míg a madeleinek szélei barnulni nem kezdenek.
A madeleineket bordás felükkel felfelé tálaljuk.



    2012. február 5., vasárnap

    Forgácsfánk

    Itt a Farsangszezon,ilyenkor mindenki fánkot süt,így én is így tettem. :)

    Hozzávalók 30 db fánkhoz:
    A fánkhoz:
    250 g búzaliszt (BL55)
    150 ml tejföl (20%-os)
    2 g porcukor
    50 g vaj
    3 db tojássárgája
    1 csipet
     
      Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Ezután csomagoljuk be, és 10-15 percre tegyük hűtőbe.
     
     A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk , és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk.
     
     Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat.